Zakaj kolonoskopija rešuje življenja?

Zaradi prehitrega in nezdravega tempa življenja se v današnjih časih zelo povečujejo težave povezane z prebavo hrane. Nastale bolečine v zgornjem delu trebuha pregledujemo z gastroskopijo, medtem ko nam težave v spodnjem prebavnem traktu prikaže kolonoskopija. Le-ta je zelo pomembna, da je pravočasna in redna, ker nam tako lahko reši življenje, saj nam ob tem zdravnik ostrani majhne polipe, ki se lahko razvijejo v rakavo obolenje.    

Zdravljenje je tako:

  • veliko bolj uspešno
  • veliko bolj kratkotrajno
  • manj obremenjujoče za telo 

Pri nas deluje odlično izpeljan in promoviran preventivni zdravstveni program katerega namen je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na danki in debelem črevesju. Namenjen pa je tudi samemu preprečevanju nastanka rakavih obolenj, saj lahko preventivna kolonoskopija nakaže na kakšne koli nezaželene spremembe. Dokazano je bilo, da se je pred pričetkom izvajanja presejalnega programa, na žalost največ primerov raka na danki in debelem črevesju odkrilo v že zelo napredni obliki. Dandanes pa se preko sedemdeset odstotkov teh bolezni prepozna kolonoskopija v tako začetni fazi, da kakšno koli invazivno zdravljenje sploh ni potrebno. Ocenjujejo, da s tem programom letno lahko rešijo okrog 200 življenj.

Preventivna kolonoskopija v okviru programa zajema brezplačen pregled na vsake dve leti za vsako žensko in moškega v naši državi, v starosti med 50 in 74 let, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. To pri nas predstavlja kar 600.000 ljudi. Program poteka tako, da po pošti prejmete dokumentacijo, ki jo je potrebno izpolniti in poslati nazaj po pošti. Potrebno je tudi pozorno prebrati ves priložen material in podpisati izjavo o prostovoljnem sodelovanju in tako sprejeti, da bo morebiti kolonoskopija eden vaših naslednjih pregledov. Ob vračilu podpisanih materialov priložite tudi vzorec blata, ki ga odvzamete sami s pomočjo priloženega kompleta za odvzem. Če je izvid prejetega vzorca negativen vas bodo na ponovni odvzem povabili ponovno čez dve leti. Če pa bodo v vašem vzorcu zaznali kri vas zagotovo vaš naslednji pregled kolonoskopija, kjer bo zdravnik ugotavljal, kaj je lahko vzrok vaše krvavitve.         

Zakaj kolonoskopija rešuje življenja?