Direktni marketing – kaj je to?

Direktni marketing je zelo učinkovita oblika marketinga, ki je poleg tega tudi cenovno dostopna. Direktni marketing se poslužuje različnih kanalov, kot so na primer telefon (telemarketing), elektronska pošta, spletne strani, katalogi ipd. Strokovnjaki direktnega marketinga učijo, da orodje, ki ga bomo uporabili, še ni ključen faktor za naš uspeh. Bistvo je namreč v vsebini. Pri tem je dobro, da si pred začetkom planiranja marketinške strategije razjasnimo, kateri ciljni skupini želimo prodati nek izdelek ali storitev. Želimo prodajati obstoječim kupcem ali pridobiti nove? Bi stare kupce radi ohranili in povečali njihovo zvestobo? Želimo zgolj raziskati mnenje naših kupcev? Ko si bomo odgovorili na ta vprašanja, bodo naši nadaljnji koraki v direktnem marketingu mnogo lažji.

Direktni marketing je za marsikoga privlačen tudi zato, ker pri njem ni nobenih posrednikov. Mi smo tisti, ki imamo direkten stik s potencialnim kupcem in lahko v popolnosti nadzorujemo vsako poslano sporočilo. Da bi svoj vložek kar najbolje izkoristili, moramo do potankosti spoznati našo tarčno skupino in marketinška besedila prilagoditi njihovim željam, upom, pa tudi težavam in strahovom, s katerimi se soočajo. Z direktnim marketingom ne začenjajmo, preden nismo izdelka že prodali in tudi izvedeli, zakaj so ga stranke kupile.

Ko določimo ciljno skupino in kanal, preko katerega bomo dosegali stranke, moramo pomisliti na naslednji korak – poziv k nakupu. Zelo pomembno je, da se vsaka kampanja našega direktnega zaključi z nekim logičnim nadaljevanjem, ki bo stranko vodilo do nakupa – je to telefonski klic, obisk poslovalnice ali le preprost klik? O tem je vredno dobro razmisliti, saj nam razpošiljanje prodajnih pisem, ne da bi premislili o njihovi vsebini, ne bo pomagalo pri pridobivanju strank. Vaš direktni marketing naj vsebuje privlačno vsebino, ki bo ujela pozornost potencialnih strank, jih navdušila in v njih zbudila željo po izdelku ali storitvi, ki jo prodajate.