Uspešno opravljeni tehnični pregledi poskrbijo za brezhibno delovanje vozila

Tehnični pregledi so obvezni za vsa vozila, ki so udeležena v cestnem prometu. Gre za postopke, pri katerih se pregleda ustreznost podatkov o vozilu, stanje naprav in opreme, ter tehnično brezhibnost vozila. 

Čeprav pri svojem serviserju redno preverjate stanje svojega vozila in ga vozite na redne servisne preglede, pa tehnične preglede lahko izvajajo le pooblaščeni izvajalci. Ti so pri svojem delu neodvisni, hkrati pa uporabljajo najsodobnejšo opremo za odkrivanje morebitnih napak na vozilu.

Kateri sklopi vozila se preverjajo na tehničnih pregledih?

Dejstvo je, da so tehnični pregledi nujno potrebni z vidika večje varnosti v cestnem prometu. S pravočasnim odkrivanjem napak na vozilu lahko preprečimo marsikatero nesrečo z lažjimi ali hujšimi posledicami. Zato vam na tehničnih pregledih preverijo nekatere najpomembnejše kontrolne točke na vozilu.

Najprej se preveri identifikacija vozila, kot je številka šasije in registracija. Med ključnimi sklopi, ki jih preverijo tehnični pregledi, so vidljivost, krmilni mehanizem in vsa svetila. Najpomembnejši del vozila so zagotovo zavore, ki morajo delovati brezhibno, poleg tega pa se preverijo še mehanski sklopi, podvozje, zgradba karoserije in obvezna oprema, ki je predpisana v zakonu.

Redno opravljanje tehničnih pregledov izboljša varnost v prometu

Kdaj je potreben naslednji tehnični pregled, boste ugotovili, če pogledate zadnjo stran vašega prometnega dovoljenja. Na splošno velja, da so tehnični pregledi obvezni 4 leta po nakupu novega vozila, nato pa jih je potrebno opravljati vsake dve leti. To velja do osmega leta starosti vozila, nato pa je potrebno vozilo peljati na tehnične preglede vsako leto.

Še nekoliko strožji režim je v primeru tovornih vozil in tistih vozil, ki opravljajo javni prevoz potnikov ter prevažajo nevarno blago. V prvem primeru je pregled vozila potreben vsako leto, v drugem primeru pa vsake pol leta. Če želite prispevati k zagotavljanju splošne cestno prometne varnosti, so edina rešitev pravočasni tehnični pregledi.